Your browser does not support JavaScript!
image
54
خانه ی تاریخی بروجردی

خانه ی تاریخی بروجردی
واقع در خیابان علوی محله سلطان امیر احمد توسط بازرگانی به نام سید مهدی نطنزی ساخته شده است.وجه تسمیه این خانه از شغل و پیشه ی سید مهدی نطنزی گرفته شده که چون ایشان ارتباط تجاری و اقتصادی زیادی با شهر بروجرد داشته،به این نام شهرت یافته است. خانه تاریخی بروجردی مربوط به دوره قاجار است. کتیبه های موجود در دو طرف سرپوشیده  تاریخ 1294 هجری قمری و درهشتی ورودی خانه تاریخ 1295 هجری قمری را نشان می دهد
سرپوشیده
ارتفاع سقف سرپوشیده ی گنبد اصلی که در انتهای بخش تابستانی واقع است از کف 5/18 متر است که زیر سقف آن با یزدی بندی، مقرنس و نقاشی مفصل و بسیار هنرمندانه ای تزیین شده است و در میان آن و به شکل قرینه،‌ روزنه های نورگیری که کار تهویه را نیز انجام می دهند (خیشخان) تعبیه شده اند. در بدنه بیرونی گنبد و بر روی روزنه ها قوس هایی زیبا و هم نواخت ایجاد شده اند که زیبایی نمای بام را  استثنایی و دو چندان کرده اند.
تابستان نشین
قسمت جنوبی حیاط بیرونی که بخش تابستان نشین خانه به شمار می رود زیباترین بخش خانه بوده و مشتمل است بر یک سرپوشیده مرتفع و زیبا به شکل هشت و نیم هشت با فضاها و اتاق هایی که در دو طبقه دورتادور آن قرار گرفته اند. ایوان رفیع همراه با تاج گچ بری شده ی بسیار هنرمندانه بر پیشانی و در پس آن نورگیرها برگرد گنبد سرپوشیده و بادگیرهای طرفین گنبد ، ترکیبی بسیار زیبا تحسین برانگیز فراهم آورده اند که بیانگر نبوغ و خلاقیت و معمار آن است.
زمستان نشین
قسمت شمال مهتابی اتاق 5 دری(یا زمستا ن نشین) قرار دارد که محل پذیرایی میهمانان بوده است. بدنه بیرونی و داخلی اتاق 5 دری با گچ بری های بسیار ظریف و هنرمندانه، با طرح های گیاهی و گل و مرغ زینت یافته است. این قسمت از خانه به علت نورگیری مناسب، بیشتر در زمستان مورد استفاده قرار می گرفته و به زمستان نشین خانه معروف است. در طرفین مهتابی اتاق های سه دری قرار دارند.

حیاط خلوت نورگیر
در عقب ایوان، تالار پذیرایی و شاه نشین اصلی خانه که کمی مرتفع تر از سطح ایوان است قرار دارد. در طرفین تالار دو فضای نورگیر کوچک  در نقش حیاط خلوت مشاهده می شوند که برای سه دری های مجاور و همچنین تالار اصلی علاوه بر امکان دسترسی، تامین نور و تهویه مناسبی را نیز فراهم می کنند.
سرداب
زیر زمین (سرداب) اصلی و مفصل خانه در قسمت تحتانی بخش تابستان نشین قرار دارد. دو بادگیر بلند از بالای بام تا زیر زمین تعبیه شده اند و عمل تهویه هوا، خنک کردن زیر زمین و دور کردن رطوبت از پایه های بنا را انجام می دهند. این بادگیر ها به کانال هایی موسوم به ناکش متصل می باشند. زیرزمین محل استراحت و آسایش و رهایی کامل از گرمای ظهرهای فصل تابستان کاشان است.
اتاق آیینه یاپنج دری
اتاق آیینه یاپنج دری مابین دو حیاط اندرونی قرار دارد. دارای تزیینات گچ بری و آیینه کاری های مجلل بوده و درها و ارسی های آلت چینی شده با شیشه های رنگی، شکوه و زیبایی خاصی به این اتاق بخشیده اند.

لطفا رای خود را به این مطلب ثبت کنید
لطفا نظر خود را درباره این مطلب بنویسید
      نظرات دیگران