موزه هنرها تجسمی منوچهر شیبانی
موزه منوچهر شیبانی در خانه تاریخی کاخ ، روبروی کوچه مسجد آقابزرگ قرار دارد . این خانه در سال ۱۳۸۹ خریداری ، مرمت و احیای آن تا اردیبهشت ماه ۹۴ ادامه داشت . آجرچینیهای حیاط ، مقرنس کاریها و گچ بری آینه کاری و نقاشیهای بنا ، نشانی از هنر و معماری دوران قاجار در کاشان است . اهمیت دیگر این خانه به قرارگیری آن در بافت تاریخی کاشان و در نزدیکی خانههای تاریخی است که با معماری گودال باغچه طراحی و ساخته شدهاست . از مزیت های معماری گودال باغچه میتوان به دسترسی به آب قنات ، عایق حرارت و رطوبت بودن و مقاومت بیشتر در برابر زلزله اشاره کرد . این خانه شامل موزه منوچهر شیبانی گالری و کتابخانه است.
در این موزه تابلوهای نقاشی رنگ و روغن ، آبرنگ ، طرحهای قلم وسائل شخصی زنده یاد منوچهر شیبانی که از سوی همسرش ، سرکار خانم پری شیبانی ( صبحی ) به مجموعه اهدا شدهاست . این موزه شامل سه اتاق است که در هر اتاق سبکهای متفاوت نقاشیهای شیبانی به نمایش درآمده است . علاوه بر نقاشی لوازم شخصی و هم چنین دستگاهی وجود دارد که توسط آقای شیبانی در دهه چهل ابداع و ساخته شدهاست . این دستگاه با استفاده از ترکیب نور تحت زاویههای متفاوت و صفحههای منحنی وار نور را در فضای خود پخش میکند . از ترکیب نورهای متفاوت و چرخش صفحههای منحنی گون شکلی بدست میآید که این شکل به عنوان ایده اولیه برای نقاشی در سبک کوبیسم مورد استفاده قرار میگیرد. اتاقهای دیگر شامل سبک های اکسپرسیونیسم و سورئال و آبرنگ است.
نگارخانه
گالری شیبانی در بخش زیرین خانه تاریخی کاج با معماری سنتی ، سقف های ضربی و مقرنس کاری شده امکان مناسبی برای نمایش آثار هنری پدیدآورده است . در بخش جانبی گالری مجموعه آثار هنری معاصر هنرهای تجسمی نظیر پرویز تناولی ، بهرام دبیری و … به نمایش درآمده است.
کتابخانه
بخش فرهنگی موزه و گالری منوچهر شیبانی شامل کتابخانه تخصصی ادبیات ، سینما و تئاتر و کتابخانه کودک و نوجوان است . کتابخانه تخصصی شیبانی دارای بیش از ۷۰۰۰ جلد کتاب است ، که شامل شعر ایران و جهان داستان و رمان ایرانی و خارجی ، نمایشنامه ، فیلم نامه ، تاریخ ، جامعهشناسی ، فلسفه و… است . کتابخانه کودک و نوجوان نیز شامل کتابهای آموزشی ، علمی ، داستانی ، شعر ، قصه ، حکایت و دایره المعارف علمی و رنگ آمیزی است.
هم چنین این کتابخانه دارای دو سالن مطالعه است . یکی از سالنهای مطالعه این کتابخانه در اتاق شاهنشین خانهای با قدمت قاجاری قرار دارد که آثار به جای مانده تاریخی نظیر نقاشی و گچ بری و آینه کاریها در کنار نور طبیعی در این سالن زیبایی آن را دو چندان میکند . همچنین چینش میزهای سالن به نحوی است که زاویه دید به سوی حیات خانه است که وجود گلدانهای سرسبز و حوض آب در وسط حیات منظره دلچسبی را به وجود میآورد . سکوت و آرامش کتابخانه نیز از مزیت های دیگر این بخش است.
این کتابخانه همه روزه در نوبتهای صبح و عصر باز است.
منوچهر شیبانی ، شاعر و نقاش ایرانی در سال ۱۳۰۳ در کاشان به دنیا آمد. در ۱۲ سالگی به هنرستان شبانه روزی نساجی مازندران رفت . از سال ۱۳۲۴ در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران به تحصیل در رشته نقاشی پرداخت و از آنجا با درجه لیسانس نقاشی فارغ التحصیل شد . پس از اتمام دانشگاه به ایتالیا رفت و در رشته طراحی صحنه ، تئاتر در دانشکده هنرهای زیبای رم به تحصیل پرداخت. سپس به فرانسه رفت و از دانشکده سینمایی فرانسه لیسانس و سپس فوق لیسانس کارگردانی سینما رادریافت کرد . او در سال ۱۳۵۴ به ایران باز گشت و به عنوان استاد دانشگاه هنرهای دراماتیک به تدریس مشغول شد . منوچهر شیبانی در آبان ماه ۱۳۷۰ در سن ۶۷ سالگی پس از تحمل چندین ماه بیماری سخت و لاعلاج سرطان درگذشت .