موزه مردم شناسی برزک
این موزه تنها موزه شهرستان کاشان در معرفی آداب ، رسوم و آلات و ادوات مربوط به زندگی مردم منطقه است . در این موزه بیش از ۵۰۰ اثر شناسنامه دار موجود است . وجود مولاژهای انسانی که هر یک معرف یکی از سنت ها و تاریخ مردم این شهر به حساب می آید ، زیبایی این مکان را دو چندان کرده است . موزه مردم شناسی برزک اشیایی از دوره های گذشته از ادوات نساجی سنتی تا صنایع دستی را نشان می دهد که برخی از این صنایع دستی هنوز پابرجاست .
خانه تاریخی قـادری
این خانه در دروه زندیه و با توجه به معماری سنتی محل ساخته شده است . موزه مردم شناسی شهر برزک در این خانه در تابستان سال 1387 افتتاح گردید . خانه قادری ( برزك شناسی ) ، در دو طبقه با حیاطی طویل و باریك و با شیبی ملایم از شمال به جنوب شكل گرفته است . سه اتاق و یك مطبخ ، طبقه همكف این بنای تاریخی را تشكیل داده اند . اتاق میانی در این طبقه از طریق تعدادی پله به حیاط مذكور دسترسی دارد و از دو طرف نیز به دو اتاق دیگر راه دارد . اتاق های كناری آن هر كدام با یك در و پنجره دو لنگه به حیاط مشرف اند . در ضلع شرقی حیاط اتاقی به چشم می خورد كه به نظر می رسد كه در ادوار بعدی به بنا الحاق شده است . در ضلع جنوبی نیز طویله و علوفه خانه بنا قرار دارند كه با سقف طاق ضربی اجرا و پوشش داده شده اند . یك ایوان و دو اتاق طبقه اول را تشكیل داده و در ضلع شمال غربی بنا نیز یك راه دسترسی با شیبی تند به كوچه مرتبط می شود . درهای ورودی تمامی اتاق ها چوبی است و نیز پوشش سقف كلیه اتاق ها با تیرهای چوبی و حصیر بوده كه با معماری محلی این شهر در گذشته متناسب بنا با بافت قدیم و استفاده از مصالح سنتی همگونی و همخوانی دارد .
درب مسجد جامع برزُک که به عنوان قدیمی ترین اثر در موزه مردم شناسی این شهر نگهداری می شود متعلق به سال ۷۰۵ هجری قمری است . بیشتر اشیا موجود در موزه مردم شناسی برزک را مردم شهر برزک و بخشی را نیز اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به این موزه اهدا کرده اند . مساحت کل موزه ،در حدود ۱۸۹ متر مربع است. بنای موزه دارای دو طبقه همکف و اول می باشد .
1- طبقه همکف
قسمت نمایشگاهی موزه در طبقه همکف دارای سه فضای می باشد یکی فضای میانی و دو اتاق در دو طرف فضای میانی قرار دارد . تمام سطح دیوارها ی فضای داخلی دارای تاقچه می باشد که طراحان از این تاقچه ها به عنوان ویترین استفاده کرده اند . فضای میانی جهت نمایش وسائل توزین و پخت و پز اختصاص داده شده است. جهت نمایش بهتر فضای مطبخ یک عدد تنور همراه با مانکن ایجاد شده است .علاوه بر اشیاء فوق تعدادی وسائل کشاورزی و چند عدد کتیبه چوبی و درب منبت کاری در فضای میانی به نمایش گذاشته شده است .
اتاق سمت راستی فضای میانی جهت نمایش فضا و نوع چیدمان داخلی و روش زندگی در یک خانواده ی برزکی به شکل سنتی آن به بازدید کنندگان در نظر گرفته شده است. در این اتاق ساختار یک کرسی و طرزقرار گیری آن در اتاق خانه با مانکن ارائه شده است . طاقچه های این اتاق را به نمایش ضروف و سایل روز مره یک زندگی بومی در شهر برزک اختصاص داده اند . اتاق سمت چپ فضای میانی جهت معرفی صنایع و پیشه های سنتی رایج در شهر برزک به بازدید کنندگان در نظر گرفته شده است . در این اتاق انواع وسایل کشاورزی ، باغبانی ، نخ ریسی و به نمایش گذاشته شده است . علاوه بر آن تعدادی کتیبه چوبی در داخل ویترین های دیواری این فضا قرار دارد .
2- طبقه اول
در انتهای حیاط راه پله ی قرار دارد که امکان دسترسی به طبقه اول ممکن می سازد . بعد از راه پله مذکور وارد یک فضای رو باز وجود دارد که بر سطح دیوار اطراف آن دارای طاقچه می باشد . تعداد چهار پله ، فضای رو باز را به بهار خواب ( تراس ) طبقه اول وصل می نماید . بهار خواب ( تراس ) طبقه اول چشم انداز بسیار زیبایی از شهر برزک برای بازدید کنندگان فراهم می آورد . در اطراف بهار خواب ( تراس ) طبقه اول دو اتاق قرار دارد ، اتاق جبهه شمالی به عنوان کلاس آموزش صنایع دستی ( قالیبافی ) در نظر گرفته شده است . در داخل ویترین های این اتاق نمونه های از پوشاک و نوع پوشش اهالی منطقه برزک به نمایش گذاشته اند . دراتاق جبهه شمالی تعدادی نسخه و کتاب های خطی به نمایش گذاشته شده است . علاوه بر آن تعدادی اشیاء مردم شناسی در داخل ویترین های دیواری جهت بازدید عموم قرار داده اند .
موزه مردم شناسی شهر بَرزُک در سال 1395 در بین موزههای دولتی کوچک ، به عنوان موزه برتر سال شناخته شد.
شهر برزک در ۵۰ کیلومتری غرب کاشان ، بزرگترین تولیدکننده گل محمدی منطقه و از شهرهای باستانی کاشان است که پوشش و گویش ویژه دارد .
اين اثر تاريخی در سال 1385 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسيده است .