روستای جوینان با ارتفاع 2175 متری از سطح دریا دارای آب و هوای کوهستانی است . این روستا در روزهای گرم بهار و تابستان هوای خنک و مطبوع و در پاییز و زمستانهای هوای سرد و خشک دارد . جوینان دارای بناهای تاریخی است که هنوز بقایای این بناها در روستا مشاهده میشود .
روستای جوینان دارای چندین محله از جمله محلات بالا ، پایین ، آله ، ورخود ، لبدل ، دارمند است که هر بخش ، مسجد محله خود را دارد . پیشینهی مسجد جامع روستا به دوره سلجوقیان باز میگردد که امروزه مسجد اصلی روستاست . در روستا علاوه بر مسجد جامع چند مسجد دیگر ، یک مسجد در میان باغهای روستا و سه مسجد در محله دارمند روستا وجود دارد . از میان این مساجد سه مسجد فعال هستند و در مراسمهای خاص یا خصوصی مورد استفاده قرار میگیرند. معماری خانههای این روستا با توجه به بقایای خانههای قدیمی از نوع معماری درونی و کوهستانی است و مصالح مورد استفاده سنگ ، خشت خام و چوب است. خانهها در دو طبقه و بیشترشان دارای حیاط و تراس در طبقه دوم هستند که رو به باغ میوه باز میشده است . معماری کلی روستا نیز از معماری کوهستانی تبعیت کرده است . این موضوع از چند کوچه قدیمی که در روستا باقی مانده ، قابل تشخیص است . کوچهها باریک و پیچ در پیچ باعث می گردد تا هوای سرد به سختی به خانهها نفوذ کند . روستا دارای بیش از 10 چشمه و 5 رشته قنات فعال دارد که آب شرب روستا از یکی از رشته قنات فعال تامین میگردد . قنات لبدل یا لودل که در داخل روستا در جریان هست در گذشته آب شرب روستا بوده اما امروزه آب شرب روستا از قنات هامان تامین میگردد و از آب باقی قناتها و چشمهها به منظور آبیاری باغها و مزارع گل محمدی استفاده میگردد . برخی از چشمهها مالک خصوصی دارند و برخی قابل بازدید هستند.
روستای جوینان در میان درهی سبز واقع شده است و این موضوع در کنار آب و هوای کوهستانی باعث ایجاد طبیعت بینظیر گردیده است . در اطراف روستا باغهای میوه از جمله باغ آلوچه ، گردو ، آلو ، زردآلود ، گیلاس ، بادام ، توت و انگور و همچین مزارع گل محمدی وجود دارد . گلهای محمدی این روستا به علت سرد بودن منطقه در روزهای آخر بهار باز میشوند و تا روزهای میانه تابستان بوته ها هنوز گل دارند . در این روستا علاوه بر گلابگیری مدرن ، هنوز گلابگیری به شکل سنتی وجود دارد و این خود به تنهایی میتواند جاذبهی گردشگری روستا باشد . در کنار جاذبههای طبیعی روستا میتوانیم به محله دارمند اشاره کرد که این محله را بهشت جوینان میدانند . در این محله علاوه بر چند مسجد قدیمی ، یک آسیاب آبی وجود دارد . سد شیخ بهایی که مربوط به دوره صفویان است در هفت کیلومتری روستا در میان درهی عمیق با سنگ و ساروج ساخته شده است. در کنار این موارد امامزاده حسین (ع) از نوادگان امام موسی کاظم (ع) نیز باید اشاره کنیم که این بقعه در میان باغات گردو و آلو واقع شده و در کنار فضای معنوی، طبیعتی بینظیر دارد.