Your browser does not support JavaScript!
image
86
بقعه پنجه شاه

بقعه امامزاده هارون بن موسی _(پنجه شاه)

این بقعه در خیابان باباافضل واقع شده است .در این بقعه امامزاده هارون بن موسی بن جعفر (ع)دفن شده است . بانی اولیه بنا مشخص نیست . کتیبه سنگی اطراف ورودی بقعه حاکی از اقدامات محمد صادق اصفهانی به سرکاری آقا نجفقلی است . بنابر منابع بررسی شده ، قسمت های مختلف امامزاده پنجه شاه کاشان متعلق به دوره های گوناگون است :مناره آن متعلق به دوره سلجوقیان ، بنای اصلی بقعه شامل : گنبدخانه و گنبد خارجی هرمی شکل آن ، از آثار قرن هفتم هجری قمری ، صحن بزرگ از بناهای دوره زندیان و قاجاریان ، ایوان بزرگ بقعه در نیمه اول قرن گذشته به مقرنس کاری و آیینه کاری و نقاشی مزین شده است . مناره بقعه ، کتیبه های به خط کوفی و آجرچینی ای مشابه با مناره مسجد جامع کاشان داشته که در مرمت های دوره اخیر ، با آجر  و کاشی پوشانده شده و نمای اولیه آن تغییر یافته است . گنبد این بقعه به شکل مخروط دوازده ترکی با کاشی کاری فیروزه ای که در دهه اخیر بازسازی شده ، تزئین یافته است . مناره ای که در کنار سردرشمالی صحن قدیمی و کوچک امامزاده قرار دارد با آجرچینی جالبی بنا شده است . بر روی قبر دو قطعه کاشی با طرح محراب به خط طلایی ، نام امامزاده و تازیخ 958 هجری قمری بر زمینه سفید نصب شده است .

درباره وجه تسمیه این بنا به "پنجه شاه" گفته اند که :پس از واقعه روز عاشورا ، دست بریده حضرت عباس (ع) را برای یکی از حکام ایرانی می بردند که چون به این ناحیه رسیدند ، جمعی از شیعیان به جهاد برخواستند و آن دست را گرفتند و در این محل به خاک سپرده اند . امروزه به نشانه این حکایت ، مجسمه ای از یک دست در داخل بقعه وجود دارد و این محل به « پنجه شاه » مشهور شده است و پس از شهادت حضرت هارون بن موسی (ع) آن حضرت را در این محل دفن کردند . 

این مجموعه داری بارگاه و رواق کاشی کاری و سقف های آینه کاری شده و گنبد مخروطی شکل و مناره ی آجری که در کنار سردر صحن زیارتگاه قرار دارد و نیز صحن و غرفه های اطراف آن و نیز ضریح چوبی می باشد . 

قدیمی ترین تاریخی که در این امامزاده دیده می شود 956 هجری قمری است که بر دو قطعه کاشی محراب مانند ، منصوب بر قبور امامزاده ، قید شده است . کتیبه اطراف درگاه ورودی امامزاده پنجه شاه کاشان مورخ 1238هجری قمری است . در ایوان بزرگ امامزاده نیز ،دو سنگ مزار با تاریخ های  1333و1366 هجری قمری دیده می شود.

بقعه پنجه شاه از دیرباز مورد توجه مردم و حکام بوده و به عنوان محل تحصن و اعتراض به رفتار های حکومت ها و محل حل و فصل اختلافات و دعاوی حقوقی بین مردم بوده ، به این طریق که برای سوگند و قسم یاد کردن به پای جایگاهی که آن دست یاد شده بود رفته و به دست بریده حضرت عباس (ع)قسم یاد می کنند . از مدفونین در ایوان بزرگ این زیارتگاه خطیب شهیر سید احمد فخر الواعظین خاوری ، گویند آزادیخواه معروف می باشد .

در کنار رواق اصلی محلی است که مجسمه یک دست که توسط میرزا ابولحسن غفاری  کاشانی ملقب به صنیع الملک ساخته شده است در آن نگهداری می شود .

امامزاده پنجه شاه از سده های نخست اسلامی محل زیارتی مهمی بوده است . این بنا از زمان های کهن از تحصن گاه های مطمئن بوده است و چنان چه مجرمی به این محل پناهنده می شد ، هیچ کس جرات نمی کرد او را به زور از این مکان بیرون بیاورد.

لطفا رای خود را به این مطلب ثبت کنید
لطفا نظر خود را درباره این مطلب بنویسید
      نظرات دیگران