Your browser does not support JavaScript!
image
image
427
بقعه امامزاده سلطانعلی علی بن امام محمد باقر (ع)

 بقعه امامزاده سلطانعلی علی بن امام محمد باقر(ع)

در خصوص مقام والای آن حضرت روایت های متعددی نقل شده است که از جمله آن می‌توان به حدیث حضرت امام صادق علیه السلام اشاره نمود که می‌فرماید: هر کس برادرم حضرت علی ابن باقر علیه السلام را در اردهال زیارت کند مانند کسی است که قبر جدم حسین علیه السلام را در کربلا زیارت کرده باشد و همچنین حضرت امام رضا علیه السلام چه خوب مکانی است اردهال پس به آن التزام و تمسک پیدا کنید . حضرت علی ابن امام محمدباقر علیه السلام در سال 116 هجری قمری با یارانش به جنگ با کفر زمانه می‌پردازد و پس از رشادت  ‌های فراوان سرانجام در 27 جمادی الثانی در دره ازناوه با یاران باوفایش به شهادت رسید و سر مبارکش را از تن جدا نموده و برای حاکم جور وقت در شهر قزوین ارسال نمودند و بدن مطهرش را در مشهد اردهال به خاک سپردند.

مراسم قالیشویان هر سال یک بار در نزدیک ترین جمعه به سالروز شهادت امامزاده برگزار می شود . هفته ها قبل از روز قالیشویان، مردم شهرها و روستاهای مجاور به تدریج وارد منطقه ی اردهال می شوند . معمولاً از جمعه قبل از قالی شویان ، جارچیان جار جمعه را می زنند و سیل جمعیت با شدت بیشتری به سوی مشهد اردهال می شتابند تا این که در روز جمعه قالی شویان ، جمعیت به اوج خود می رسد . انگیزه مشترک همه افراد شرکت کننده ، زیارت مرقد مطهر شهید والامقام حضرت علی بن امام محمدباقر ( علیه السلام ) است . در کنار آن عده ای نیز برای کسب و تجارت در طول چند هفته در آنجا اطراق می کنند و به عرضه ی انواع منسوجات ، صنایع دستی و اغذیه می پردازند . مراسم قالی شویان همه ساله با حضور جمعی از شخصیت ها و مسوولین کشوری محلی برگزار می شود . با طلوع خورشید در روز جمعه مراسم قالی شویان با آداب ویژه ای آغاز می شود . در حدود ساعت 8 صبح روز جمعه اهالی فین کاشان از پیر و جوان با چوب دستی های رنگارنگ و نوار پیچ شده لب جوی شاهزاده حسین جمع شده و از آنجا به سوی بقعه حرکت می کنند . جمعی از پلکان بلند بارگاه بالارفته و به همراه زائرین و اهالی مشهد اردهال در صحن آستانه اجتماع کرده و در توصیف امامزاده و شهدای کربلا شعار می دهند . سپس اشعاری در مدح امامزاده می خوانند . سپس اهالی فین برای تحویل گرفتن قالی خون رنگ با شعار ( حسین ، حسین ) به سوی حرم حرکت می کنند . در این میان ، خادمان امامزاده یک تخته فرش تحویل فینی ها می دهند و چوب به دستان اردهال نیز فرش را بر دوش گرفته و با شعارهای مذهبی آن را به سمت ( جوی  زیارت شاهزاده حسین ) می برند . در مقابل دسته ی فینی ها ، اهالی روستای خاوه به صورت دسته های عزادار در حرکت هستند ، پس از آنکه عزاداران به جوی شاهزاده حسین رسیدند ، چوب دستی ها را به آب زده و به قالی می پاشند.  پس از پایان مراسم قالی شویان دوباره به سوی آستانه به راه می افتند و از صحن سرداریه وارد شده و قالی شسته شده را به خادمان آستانه ی مبارک پس می دهند ، آنگاه خادمین به همراه اهالی خاوه ، قالی را به داخل حرم مطهر حمل می کنند و پس از پایان عزاداری ، آن را داخل حجره ای قرار می دهند . سنت قالی شویان با همان سبک و سیاق نسل های گذشته و حال برگزار می شود؛ بدون آنکه از اجرای مراسم و آداب آن کاسته شود.

 روز سومین جمعه ی مهرماه نیز اهالی (نشلج) این بار با اجرای شبیه خوانی و سینه زنی به عزاداری می پردازند .

راز سردابه:

یکی از نماهای تاریخی و دیدنی ایوان صفا ایوان درب قبله است که 11متر طول و 7/5 متر عرض و 17 متر ارتفاع دارد . ایوان صفا از نظر معماری یکی از شاهکارهای معماری سنتی است که در ابعاد مختلف از نظر فن معماری تعجب همگان را بر می انگیزد . 6 متری زیر ایوان صفا از پله های ورود به ایوان تا درب ورودی حرم سردابه ای وجود دارد. تقریباً به طول و عرض 6+3 و عمق 3/5 متر که راه ورودی آن هنگام ورود به ایوان سمت راست می باشد . در سال 1313 ه. ق در سردابه به وسیله ی اعتضادالدوله حاکم وقت قم باز می شود و او یکصد تابوت را مشاهده می کند و اجساد یاران آن حضرت را می شمارد . بار دیگر در سال 1341 ش در سردابه به امر حضرت آیت الله مرعشی نجفی (رحمة الله علیه) گشوده می شود و به امر ایشان چندین نفر از معتمدین وارد سردابه می شوند و چگونگی وضعیت داخل سردابه را خدمت آن مرجع عالیقدر عرضه می دارند.  لازم به ذکر است درب قدیمی سرداب در پائین پله های ورودی ایوان صفه ی صفا (درب جنوبی) قرار داشته است . دیدار حضرت آیت الله مرعشی نجفی از گوشه ی دیوار سمت راست ایوان صورت پذیرفته است دیگر آن که پس از زیارت حضرت آقای مرعشی درب سرداب مسدود گشته است.

لطفا رای خود را به این مطلب ثبت کنید
لطفا نظر خود را درباره این مطلب بنویسید
      نظرات دیگران